Conform studiilor, la final de 2021 în România existau 90.000 de nevăzători, dintre care aproximativ 3.300 sunt copii. Pentru copiii nevăzători care sunt în toate colțurile țării există doar șapte școli speciale care sunt răspândite în șase orașe. Bibliotecile pentru nevăzători sunt și ele puține la număr, iar în librării nu se găsesc cărți în limbajul Braille.
Încearcă să te pui în situația unui părinte cu un copil nevăzător! Sunt șanse mari să nu ai o școală specială în oraș, nici măcar o bibliotecă. Librăriile sunt accesibile, dar nu au cărți pentru nevăzători. Singurele variante ca să-l introduci pe copilul tău în lumea lecturii sunt să împrumuți cărți în Braille la distanță, să-i citești tu sau să găsești o soluție prin care să-i adaptezi cărțile, de unul singur.
Atât de greu este să îi oferi unui copil nevăzător șansa la lectură. Dacă până acum am vorbit despre literatură, e timpul să trecem la o problemă și mai mare: educația financiară pentru copiii cu dizabilități.
Oamenii cu deficiențe de vedere pornesc cu un minus în viață, pentru că nu au aceleași oportunități ca cei care văd. Ăsta e unul dintre motivele pentru care au nevoie de educație financiară, să învețe să facă bani și să ducă o viață normală, în ciuda deficienței de vedere.
Așa am ajuns să finanțăm tipărirea primei cărți de educație financiară pentru copii, în limbajul Braille, alături de Asociația Nevăzătorilor din România și autoarea Mia Barc.
Cartea despre care vorbim, „Sare și piper”, e a treia din seria de educație financiară și antreprenoriat „Secretele unui puști afacerist”, scrisă de Mia Barc. Seria este dedicată copiilor de 9-14 ani și abordează teme din comerț, marketing și finanțe-bănci.
Ne-am alăturat proiectului de îndată și am donat suma de 5.000 RON direct în contul Asociației Nevăzătorilor din România, care se va ocupa de tipărirea cărților.
Cărțile „Sare și piper” în limbajul Braille vor fi trimise la școlile și bibliotecile de nevăzători și câteva exemplare vor fi disponibile pentru lectură în librăriile Cărturești.