Comunitatea din Pirita, un loc uitat de lume

La marginea orașului Baia Mare există o comunitate de oameni care trăiesc de pe o zi pe alta, căutând în groapa de gunoi și încercând să valorifice tot ce pot. Trăiesc în colibe improvizate și nu au niciun fel de drepturi, sunt într-o nesiguranță constantă pentru că primăria nu le recunoaște dreptul de a locui acolo.

Adulții au tulburări mintale, istoric de delincvență și le este aproape imposibil să se angajeze pentru că trebuie să se prezinte la lucru la timp, să fie curați și să se țină de treabă. În plus, n-ar avea resursele necesare pentru a supraviețui 30 de zile până la salariu. Cei ce reușesc să se angajeze renunță rapid pentru că preferă să continue să caute în groapa de gunoi ca să poată supraviețui de pe o zi pe alta. În comunitate trăiesc și 130 de copii, care nu au nicio vină că s-au născut în asemenea condiții.

Doamna Claudia Costea de la Asociația Pirita Children a început de la zero, cu experiența de asistent social, și în timp a înființat asociația prin care a obținut sponsorizări. Voluntarii lucrează cot la cot cu ea pentru a le oferi copiilor o viață mai bună. Prin asociație, copiii beneficiază de înscriere la școală, program afterschool, transport școlar. Sunt ajutați să se programeze la buletin, învață să cultive legume în grădină și să repare biciclete în cadrul Atelierului Edu Bike.

Asociația își desfășoară activitatea în containerele de mai jos, cumpărate din sponsorizări. Tot prin asociație s-a obținut o colaborare cu un liceu care le va pune copiilor la dispoziție două săli de clasă unde să se poată desfășura activitatea de afterschool, iar containerele vor rămâne pentru întâlnirile cu părinții și pentru oferirea de servicii medicale. Când trec de vârsta de 15 ani, copiii sunt de obicei retrași din școală și duși la groapa de gunoi să își ajute părinții să caute o sursă de venit.

Care sunt nevoile actuale?

72 de copii urmează să înceapă grădinița și școala din toamnă și au nevoie de ghiozdane și rechizite. Le-ar trebui măcar un set de haine și încălțări noi și, foarte important, șosete. Învățătoarele primesc, de regulă, un sac cu șosete pe care îl țin în clasă pentru copiii care vin cu picioarele ude și pline de noroi de acasă.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *