Le sunt mega recunoscătoare voluntarilor mei. Fără ei, Asociaţia ALUZIVA nu ar fi reuşit să sprijine atât de mulţi oameni, în primul rând. Datorită muncii lor am putut să ajutăm mii de refugiaţi prin proiectul “Sprijin pentru UCRAINA”, să împărţim sute de pachete în mai multe judeţe, să strângem bani cu care am renovat şcoli, să le împlinim tot felul de nevoi mamelor vulnerabile şi multe altele. Tot cu ajutorul lor am amenajat sediul asociaţiei, am sortat cantităţi impresionante de donaţii, am făcut activităţi cu copiii la mai multe festivaluri, am construit biblioteci sociale şi lista de chestii geniale pe care le-am făcut împreună poate continua.
Super implicaţi şi dornici să contribuie la lumea aia mai bună despre care tot vorbesc eu, mai mulţi tineri mi-au zis că au ajuns să se ciondănească la masă în familie pe subiectul ăsta. Mi-au zis despre discuţii pe care le-au avut cu rudele lor care cred că voluntariatul e doar muncă neplătită şi timp pierdut, ceea ce e foarte greşit. De fapt, voluntariatul aduce beneficii de ambele părţi!
Aşa că am făcut o listă scurtă (mai urmează încă un articol cu alte 5 benerficii) care poate fi lejer folosită ca argument într-o discuţie cu mătuşa aia enervantă care nu înţelege de ce îţi place să plantezi copaci în weekend.
1. Pentru contribuţia ta la o lume mai bună.
Ştii că datorită ţie şi muncii tale un copil care avea adidaşi de pânză rupţi iarna acum poartă ghete călduroase în zăpadă, că o familie cu 12 membri nu se mai culcă flămândă, că Moş Crăciun ajunge cu jucării şi la copiii uitaţi de lume într-un centru de plasament, că o mamă poate dormi liniştită pentru că tu i-ai dat medicamente pentru copilul ei bolnav, iar exemplele pot continua infinit. Poate contribuţia ta nu schimbă lumea, dar sigur schimbă lumea CUIVA.
2. Pentru sentimentul de apartenență la o comunitate.
E absolut amazing să nu fii singur în demersul tău de activism şi să ştii că la fel ca tine sunt mulţi alţii. Cărăm împreună donaţii, mutăm împreună mobilă, plantăm împreună copaci. Puterea unei comunităţi e mişto rău! Ne ridicăm şi ne umplem de putere unii pe alţii şi când aparţii unei comunităţi cu aceleaşi valori, principii sau poate chiar misiune de viaţă, totul capătă mai mult sens, iar scopul final e mai uşor de atins.
3. Pentru workshop-uri şi ateliere care te dezvoltă.
La Asociaţia ALUZIVA, voluntarii au parte deseori de tot soiul de workshop-uri: dezvoltare personală, managementul emoţiilor, public speaking, planning & organizare şi altele. Deşi în mod normal aceste workshop-uri ar costa câteva sute de lei, participarea voluntarilor e întotdeauna gratuită, pentru că trainerii care susţin cursurile sunt prieteni de-ai asociaţiei. Motivele pentru care noi ţinem aceste workshop-uri e să-i ajutăm pe voluntari să crească frumos, dar să-i şi răsplătim pentru dedicarea şi implicarea lor în cauzele asociaţiei.
4. Pentru pasiuni, skill-uri noi şi dezvoltare personală.
Cele mai bune exemple la categoria asta ţin de experienţa noastră cu refugiaţii din Ucraina. Voluntarii, majoritatea studenţi şi elevi, au dobândit nişte abilităţi geniale şi au învăţat lucruri noi: să facă Excel-uri, să lucreze în echipă, să pună un CUI pe bon, să coordoneze zeci de voluntari și refugiați, să vorbească în public, să dea un interviu la TV, să ceară și să ofere ajutor, să fie deschiși la ideea de terapie, să gătească la comun, să dea cu trafaletul, să aplaneze conflicte și multe alte skill-uri care, sunt convinsă, o să le folosească mai departe în viață.
5. Pentru avantaje care te fac candidatul ideal la un job.
În vremurile actuale angajatorii pun preţ pe voluntariat, pentru că genul ăsta de muncă scoate oamenii din rutina lor zilnică şi îi dezvoltă pe noi paliere şi în noi domenii. E util să fi fost coordonatorul unei echipe de voluntari la un festival, de exemplu, pentru că asta te face ulterior un team leader bun la job. Ai gestionat sute de kilograme de donaţii? Asta îţi ridică CV-ul deasupra altora dacă aplici pentru un job de management logistică, de exemplu.