Am ajutat 200 de cetățeni români repatriați din Palestina cu haine, alimente, produse de igienă + more

În ultimele trei zile, 202 persoane, adulți și copii cu cetățenie româno-palestiniană, au fost repatriați în România, pentru a nu deveni victime ale războiului dintre Israel și Palestina. Am aflat despre venirea lor printr-o postare descoperită întâmplător pe Instagram, postare care menționa că Asociația Voluntari fără Frontiere colectează donații pentru a-i ajuta. Am contactat și noi Asociația Voluntari fără Frontiere, ai cărei fondatori sunt Mihaela Cristea și Petru Gabor.

La telefon ne-a răspuns Mihaela. I-am spus că am văzut postarea și că vrem să ajutăm la rândul nostru, având un depozit plin cu donații diverse la ALZ Charity SHOP. Ne-au spus că se bucură enorm de ajutor și care sunt nevoile urgente pentru refugiați, așa că ne-am mobilizat în trei ore. Cu ajutorul voluntarilor noștri am pregătit alimente, haine, produse de igienă și multe altele. Ce nu am avut deja am cumpărat.

În aceeași seară, Mihaela și Petru au și umplut duba cu ajutoare și au plecat în grabă să le distribuie noaptea către cei 200 de refugiați. Alți aproape 100 sunt așteptați să vină în România, în următoarele 24 de ore.

Alimente: 10 cutii Primola Papi, 20 cutii prăjituri Măgura, 3 cutii Sugus, 20 cutii lapte praf.

Articole copii și bebeluși: 2 cărucioare copii, 5 buc scutece bax, încălțăminte fete și băieți, geci și combinezoane pentru copii, haine nou născuți, ham bebeluși, jucării.

Articole adulți: încălțăminte bărbați, încălțăminte femei, pulovere și bluze bărbați, pantaloni bărbați, geci bărbați, geci femei, bluze femei, căciuli, fulare, mănuși.

Produse de igienă: 30 buc șampon, 10 buc balsam de păr, 8 buc perie de păr, 2 buc Vanish pudră, 5 buc Vanish lichid, 12 buc pastă de dinți, 4 buc pack absorbante, lame de ras, servețele uscate.

Alte donații: lenjerii de pat, pături, pilote, perne, prosoape.

Povestea fondatorilor Asociației Voluntari fără Frontiere, Mihaela Cristea și Petru Gabor, ne-a lăsat cu gura căscată. S-au cunoscut în februarie 2022, la începutul războiului din Ucraina. Petru aducea refugiați din Ucraina cu mașina, iar Mihaela era coordonatorul centrului numărul 1 din Gara de Nord.

După 1 an și 4 luni de lucrat împreună și ajutat refugiați, timp în care Petru a adus 360 de femei și copii din Ucraina în România, iar Mihaela a gestionat, până în septembrie 2022, mii de voluntari și refugiați ucraineni veniți cu trenul în București, au decis să își facă propriul ONG, Asociația Voluntari fără Frontiere.

De atunci până în acum, Mihaela și Petru au făcut 200 de curse în Ucraina, cu cel puțin 3 tone de donații per cursă. Petru e deja la al doilea pașaport, că în primul nu mai avea loc de ștampile vamale. Au dus donații către civili, soldați și spitale. Au fost atacați de lunetiști de la distanță, au căzut bombe lângă ei, iar Petru și-a luat și un pat de pușcă în gură de la ruși. În plus, Petru a dus ajutoare și în Turcia, unde a fost prins în mijlocul unui cutremur de peste 6 grade. Am stat juma de oră cu el la telefon și omul ăsta e o carte deschisă de povești de viață, credeți-ne! Implicarea, dedicarea și curajul lor merită cel puțin o carte sau un film.

În urma celor întâmplate, a mobilizării comune de a ajuta oamenii repatriați din Palestina, dar și a discuției telefonice de juma de oră, președinții Alina Greavu și Petru Gabor au decis că Asociația Voluntari fără Frontiere și Asociația ALUZIVA devin parteneri. În curând, noi vom da startul unei noi campanii de colectare de donații. După ce vom colecta donațiile, Petru și Mihaela le vor prelua și le vor duce în Ucraina, unde lucrurile se vor desfășura ca și până acum, în cele 200 de curse.

Petru și Mihaela au dezvoltat o rețea de peste 300 de voluntari în Ucraina. Ei știu deja unde și când trebuie să îl aștepte. Se ascund între blocuri, la umbra unor copaci, unde nu îi văd dronele rusești. Acolo golesc mașina de donații și le sortează direct pe asfalt. Totul se desfășoară cu o viteză fulger. Acum pregătim împreună următoarea cursă spre Ucraina și sperăm să ne fiți alături în treaba asta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *